Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Ψείρες: Πώς μεταδίδονται και πώς θα τις αντιμετωπίσετε
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 19 Σεπ 2022
icon_time 4' ανάγνωση

Ψείρες: Πώς μεταδίδονται και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Ήρθε η ώρα που οι μικροί μας φίλοι επιστρέφουν στα σχολικά θρανία! Με το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα φθειρίασης, παρουσιάζουν έξαρση και προκαλούν πονοκέφαλο στους γονείς. Οι φθείρες η αλλιώς ψείρες είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει συνήθως τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους.

Πώς μεταδίδονται οι ψείρες

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης τους είναι από στενή, παρατεταμένη επαφή κεφαλής-κεφαλής. Επιπλέον η κοινή χρήση αντικειμένων όπως χτένες, καπέλα, κοκαλάκια και κορδέλες, ενισχύει την εξάπλωση τους. Επίσης τα tablet και τα κινητά συμβάλλουν στη μετάδοση τους. Αν αναρωτιέστε με ποιον τρόπο, σκεφτείτε πόσες φορές έχετε δει παιδάκια με τα κεφαλάκια τους κολλημένα πάνω από μία οθόνη smartphone ; ψείρες

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψείρας του κεφαλιού

Ο κνησμός στις περιοχές όπου υπάρχουν ψείρες είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν έως και 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ώστε να αρχίσει η φαγούρα. Το μεγαλύτερο μέρος του κνησμού συμβαίνει πίσω από τα αυτιά ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Επίσης, ο κνησμός που προκαλείται από τις ψείρες κεφαλής μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μετά την εξαφάνιση των ψειρών.

Πως μπορούμε να τις εντοπίσουμε

Οι τακτικοί έλεγχοι για ψείρες είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε τις ψείρες κεφαλής πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν το κεφάλι του παιδιού σας. Για τον έλεγχο προτιμήστε ένα φωτεινό δωμάτιο. Έπειτα αναζητήστε ψείρες και κόνιδες στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας (εάν έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να τα χωρίσετε πρώτα σε τμήματα). Οι ζωντανές ψείρες είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς κινούνται γρήγορα. Οι κόνιδες ωστόσο εντοπίζονται ευκολότερα. Μοιάζουν με μικρές λευκές ή κίτρινες-καφέ οβάλ κηλίδες και είναι σφικτά προσαρτημένες στα μαλλιά κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως βρίσκονται πίσω από τα αυτιά, στους κροτάφους και στη βάση του αυχένα. ψείρες Μία χτένα για ψείρες μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε με ακρίβεια όλο το κεφάλι του παιδιού σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Βήμα 1: Βρέξτε τα μαλλιά του παιδιού σας. Μπορείτε ενναλακτικά να χρησιμοποιήσετε και μικρή ποσότητα conditioner , που θα βοηθήσει το χτενάκι να γλιστράει. Βήμα 2: Χρησιμοποιήστε μια λεπτή χτένα και χτενίστε τα μαλλιά του παιδιού ανά τμήματα Βήμα 3: Μετά από κάθε χτένισμα, σκουπίστε τη χτένα σε μια βρεγμένη λευκή χαρτοπετσέτα. Εξετάστε το τριχωτό της κεφαλής, τη χτένα και την χαρτοπετσέτα προσεκτικά. Βήμα 4: Επαναλάβετε μέχρι να χτενίσετε όλα τα μαλλιά του παιδιού σας.
Τρόποι πρόληψης
Αρχικά ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η ενημέρωση, προκειμένου να μάθουν τα παιδιά να μην μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα όπως καπέλα και βούρτσες, καθώς και να μην ακουμπάνε τα κεφαλάκια μεταξύ τους. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι επίσης χρήσιμοι. Στην αγορά θα βρείτε προληπτικά αντιφειρικά προϊόντα, τα οποία θα βοηθήσουν το παιδί σας να μην κολλήσει, ακόμα και αν υπάρξει έξαρση στην τάξη του. Η προληπτική ψεκαζόμενη λοσιόν Paranix Prevent δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον που εμποδίζει την προσκόλληση των κονιδών και την εμφάνιση φθειρών. Η προληπτική αντιφθειρική λοσιόν Kid Care X-Lice Cologne της Pharmasept προσφέρει προστασία από τις ψείρες που διαρκεί έως και 48 ώρες χωρίς να λαδώνει τα μαλλιά. Το Repel Anti-lice Prevent Hair Spray της Uni-Pharma είναι ένα άοσμο spray που αποθεί αποτελεσματικά τις ψείρες με δράση που διαρκεί εώς και 48 ώρες χωρίς να ξηραίνει ή να λαδώνει τα μαλλιά. αντιφθειρικά Uni Pharma Repel Hair Spray - Απωθητικό Spray για ψείρες
 Και αν κολλήσει;
Αρχικά μην πανικοβληθείτε. Τα περισσότερα παιδάκια θα βρεθούν αντιμέτωπα με τις ψείρες κάποια στιγμή της σχολικής τους ζωής. Το σημαντικότερο όλων είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθει άσχημα ή να ντρέπεται. Οι ψείρες πλέον αντιμετωπίζονται εύκολα με τα αντιφθειρικά νέας γενιάς που δεν περιέχουν χημικά και είναι κατάλληλα ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα. Εφόσον βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν ψείρες πρέπει να γίνει αμέσως εντατική θεραπεία με αντιφθειρικά προιοντα και ψειρόχτενα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος καθώς και να μην υπερβείτε τον αναγραφόμενο χρόνο εφαρμογής. Επιπλέον μην αφήσετε το παιδί μόνο του με το αντιφθειρικό προϊόν. Μετά τη χρήση φυλάξτε το σε ασφαλές μέρος.
Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε
Είναι βασικό να ελεγχθούν άμεσα όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά και να αποκλειστεί η εκ νέου μετάδοση. Απολυμαίνετε με καυτό νερό ό,τι ήρθε σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού τις τελευταίες 48 ώρες (κλινοσκεπάσματα, ρούχα, βούρτσες κλπ.)  
avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού