Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Πότε Ένας Άνδρας Δεν Επιθυμεί Τη Σεξουαλική Επαφή;
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 21 Μαρ 2017
icon_time 22' ανάγνωση

Πότε Ένας Άνδρας Δεν Επιθυμεί Τη Σεξουαλική Επαφή;

Πολύ συχνά οι γυναίκες θεωρούν ότι οι άνδρες θέλουν πάντα να κάνουν σεξ, με αποτέλεσμα, όταν αυτό δεν συμβαίνει, να κατηγορούν τους εαυτούς τους και να αισθάνονται μη επιθυμητές. Ακόμα όμως κι εάν η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος του συντρόφου τους για τις ίδιες είναι η πρώτη εξήγηση που έρχεται στο μυαλό τους, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τον άνδρα να μη διεκδικεί σεξουαλικά τη σύντροφό του.

Διαβάστε παρακάτω τους 10 πιο σημαντικούς λόγους που μπορεί ένας άνδρας να μην έχει ορμές είναι :

Xαμηλή τεστοστερόνη.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση του άνδρα. Σε αυτό το σημείο, είναι κρίσιμο να επισημάνουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, παρατηρείται μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, αποτελώντας έναν σημαντικό παράγοντα. Όταν όμως η σεξουαλική επιθυμία φθίνει και η σεξουαλική εμπειρία στο πλαίσιο της σχέσης διαφέρει σημαντικά από αυτή του παρελθόντος, είναι καιρός ο άνδρας να επισκεφτεί έναν ιατρό. Κάποιες φορές υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υγείας που προκαλούν τη μείωση της τεστοστερόνης, αλλά συχνά τα επίπεδα της ορμόνης μειώνονται και χωρίς κάποιο σημαντικό λόγο το οποίο οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και στυτικά προβλήματα.

Απώλεια έλξης προς τη σύντροφο.

Κάποιες φορές, πράγματι, ο άνδρας χάνει το σεξουαλικό ενδιαφέρον του για τη σύντροφό του και δεν θέλει να έχει σεξουαλική επαφή μαζί της. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι στις μακροχρόνιες σχέσεις η σεξουαλική έλξη είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα, μια μείξη οπτικής ευχαρίστησης, σεξουαλικής χημείας καθώς και συναισθημάτων σχετικά με τη σχέση, όπως το κατά πόσο οι δύο σύντροφοι περνούν καλά μαζί, μπορούν να χαλαρώσουν και σέβονται ο ένας τον άλλο.

Η απώλεια έλξης μπορεί, επίσης, να είναι μια ψυχολογική άμυνα. Εάν, για παράδειγμα, ένας άνδρας αισθάνεται να ασφυκτιά μέσα σε μια σχέση, μπορεί να βιώνει έλλειψη σεξουαλικής έλξης προς τη σύντροφο, έτσι ώστε να δημιουργήσει τον χώρο που χρειάζεται και να αποφύγει την εγγύτητα της σεξουαλικής επαφής. Ο ναρκισσισμός μπορεί, επίσης, να είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας που ωθεί τον άνδρα σε βαθιά απογοήτευση από τις φυσιολογικές και αναπόφευκτες αλλαγές στο σώμα της συντρόφου του, οι οποίες ενισχύουν την απειλή της δικής του θνητότητας.

Άγχος επίδοσης.

Πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι το επίπεδό τους ως εραστές καθορίζεται από την ικανότητά τους να έχουν και να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία. Ανεξάρτητα από το εάν ο άνδρας επιθυμεί ή όχι σεξουαλικά, εάν έχει πρόβλημα στη στυτική του λειτουργία ή στον χρόνο εκσπερμάτισης, είναι πολύ πιθανό να διστάζει και να μη διεκδικεί τη σεξουαλική επαφή. Δυστυχώς, συχνά οι γυναίκες παρεξηγούν τα προβλήματα, τα ερμηνεύουν ως ζήτημα απουσίας σεξουαλικής έλξης και απαντούν επιτακτικά ή αντιδραστικά, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο πολύπλοκη.

Αυτοϊκανοποίηση.

Προκειμένου να ξεφύγει από την ευάλωτη θέση του να διεκδικήσει τη σεξουαλική επαφή ή αναζητώντας απλώς ένα διάλειμμα από την εξάρτηση της ικανοποίησης των σεξουαλικών του αναγκών από μια σύντροφο, πολλές φορές ο άνδρας επιλέγει τον αυνανισμό. Επίσης, αρκετοί άνδρες κάνουν χρήση πορνό, γιατί προσφέρει εύκολη ευχαρίστηση και ικανοποίηση, και δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούν τη σεξουαλική επαφή, όταν η σύντροφος νιώθει εξαντλημένη. Ακόμα όμως κι όταν η σύντροφος διεκδικεί περισσότερο τη σεξουαλική επαφή από τον άνδρα, ένας άνδρας μπορεί να την αποφύγει εξαιτίας της υποσυνείδητης ανάγκης του για αυτονομία και αυτοϊκανοποίηση.

Διαφορά στη διέγερση.

Ενώ οι γυναίκες συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια πιο αργή σεξουαλική προσέγγιση, κάποιες φορές οι άνδρες προτιμούν την πιο γρήγορη σεξουαλική πράξη, ακριβώς όταν νιώθουν τη μεγάλη διέγερση. Όταν, λοιπόν, το σώμα του άνδρα γεμάτο τεστοστερόνη και σεξουαλική ορμή έρχεται σε επαφή με το σώμα της συντρόφου που δεν είναι ακόμα έτοιμο να ανταποκριθεί με την ίδια διέγερση, συχνά ο άνδρας αποθαρρύνεται.

Πολύ συχνά οι γυναίκες λένε στους συντρόφους τους ότι το μόνο που θέλουν είναι το σεξ. Για τον άνδρα όμως, αυτή η έντονη σεξουαλική ορμή μπορεί να είναι δηλωτική τόσο της έλξης του για τη συγκεκριμένη σύντροφο καθώς επίσης κι ένας τρόπος να δείξει την αγάπη του. Κάποιες φορές, βέβαια, οι άνδρες θέλουν μια σεξουαλική επαφή πιο ζωώδη, χωρίς ψυχοσυναισθηματική εγγύτητα, μια επαφή καθαρά σαρκική.

Ψυχολογικά Προβλήματα

Οι ψυχολογικοί παράγοντες ασκούν σημαντική επίδραση στη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου. Ένας από τους κύριους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία είναι το στρες. Το στρες μπορεί να αποτελέσει έναν σοβαρό παράγοντα που μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία.

Η καθημερινή πίεση και οι ανησυχίες μπορούν να οδηγήσουν σε κούραση και αποσταθεροποίηση του ψυχικού ισορροπίας, επηρεάζοντας συνακόλουθα την επιθυμία για σεξ. Επιπλέον, ορισμένες ψυχικές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ενδιαφέροντος για το σεξ. Η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, και άλλες ψυχολογικές προβληματικές καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια στην επίτευξη και διατήρηση υγιών σεξουαλικών σχέσεων.

Work - Life Balance

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας, προσωπικής ζωής και σεξουαλικής ικανοποίησης αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την συνολική ευεξία ενός ατόμου. Ένα πολυάσχολο ρυθμός ζωής και το στρες που προκαλείται από την εργασία μπορούν σημαντικά να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Η κούραση και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μπορούν να αφαιρέσουν τον χρόνο και την ενέργεια που αφιερώνονται στη σεξουαλική ζωή, μειώνοντας το ενδιαφέρον και την ικανοποίηση.

Για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε στρατηγικές όπως η οργάνωση του χρόνου, η θέσπιση ορίων για την εργασία, και η αφιέρωση ποιοτικού χρόνου στην προσωπική και σεξουαλική ζωή. Επιπλέον, η επικοινωνία με τον σύντροφο για τις ανάγκες και τις προσδοκίες αμφοτέρων συμβάλλει στη δημιουργία μιας υγιούς ισορροπίας που προάγει τη συνολική σεξουαλική ευημερία του ζευγαριού.

Ενασχόληση με το πορνό

Η απεικόνιση του σεξ από το Ιντερνετ και τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να επηρεάσει τις πραγματικές προσδοκίες στη ζωή. Συχνά, η αναπαράσταση του σεξ σε αυτά τα μέσα δημιουργεί ιδανικά και στερεότυπα που ενδέχεται να δημιουργήσουν προσδοκίες που δεν αντανακλούν πάντα την πραγματική εμπειρία.

Ειδικά η πορνογραφία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που διαμορφώνονται οι σεξουαλικές επιθυμίες, μπορεί όμως να προκαλέσει αναστάτωση όταν αποτελεί τον κύριο ή μοναδικό παράγοντα εκπαίδευσης για τους νέους. Σε μια υγιή σχέση, είναι σημαντικό να υιοθετούμε ρεαλιστικές προσδοκίες, προωθώντας την ανοιχτή επικοινωνία για να διαμορφώνουμε τις δικές μας, μοναδικές εμπειρίες στον τομέα της σεξουαλικότητας.

Ρουτίνα

Η ρουτίνα στη σχέση έχει συχνά το δυναμικό να επηρεάσει τη διάθεση του άνδρα για σεξουαλική επαφή. Είναι αλήθεια ότι η καθημερινή ρουτίνα και η συνήθεια είναι αναπόφευκτες σε μια σχέση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική ενέργεια να μειώνεται. Κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ή αγχωτικής ημέρας, η ανάγκη για αποκούρδισμα και χαλάρωση ενδέχεται να υπερισχύσει, καθιστώντας την σεξουαλική επαφή λιγότερο προτεραιότητα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που ενέχει η υιοθέτηση μιας ρουτίνας που είναι αδιάφορη για τη φροντίδα του εαυτού μας και την εμφάνισή μας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική ελκυστικότητα. Η προσήλωση σε ένα ανοιχτό και ειλικρινές κλίμα επικοινωνίας στη σχέση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αντιμετώπιση της πιθανής μείωσης του ενδιαφέροντος. Συνομιλίες για τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις φαντασιώσεις μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση μιας ζωντανής και ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής, ακόμη και μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Απιστία.

Ιδιαίτερα όταν υπάρχει αλλαγή στην επιθυμία ενός άνδρα χωρίς να συντρέχει εμφανής λόγος, είναι πολύ πιθανό να μην είναι πιστός στη σχέση. Κίνητρο για την απιστία μπορεί να είναι η σεξουαλική ματαίωση του άνδρα μέσα στη σχέση, αλλά συνήθως συνιστά μια πολύπλοκη λύση σε φαινομενικά άλυτα προβλήματα. Μέσα στο πλαίσιο μιας σχέσης αφοσίωσης, η σεξουαλική απιστία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως αυτή της παράλληλης σχέσης, του σεξ της μιας βραδιάς, του διαδικτυακού σεξ, του sexting κ.τ.λ.

Ο άνδρας που διαπράττει την απιστία μπορεί να μη θέλει σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του είτε εξαιτίας ενοχής είτε λόγω έλλειψης ικανοποίησης. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις η απιστία μπορεί να καταστρέψει μια σχέση, σε κάποιες άλλες οι σύντροφοι καταφέρνουν να δώσουν μια ικανοποιητική ερμηνεία σε αυτό που συνέβη και μαζί να ενδυναμώσουν τη σχέση τους. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας δεν διεκδικεί το σεξ με τη σύντροφό του. Η ανοιχτή συζήτηση που εστιάζει στο πώς νιώθει ο καθένας και το τι βιώνει μέσα στη σχέση και όχι σε επικριτικά σχόλια και απόδοση ευθυνών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Εάν το ζευγάρι δυσκολεύεται στην επικοινωνία, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού συμβούλου.

Συχνές Ερωτήσεις (Q&A) από Αναγνώστες

 1. Ερώτηση: Συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται πως στην σχέση τους κάνουν "πολύ λίγο" σεξ. Είναι φυσιολογικό;

  Απάντηση: Είναι αναμενόμενο το επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου σε μια σχέση, σε σύγκριση με τις αρχικές μέρες. Ωστόσο, όταν λες ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ, η έννοια του "πάρα πολύ" είναι υποκειμενική. Σύμφωνα με έρευνα από ένα αντρικό περιοδικό, ο μέσος παντρεμένος άντρας έχει σεξ δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ένας ελεύθερος άντρας μία φορά. Αν είναι ελεύθερος αλλά έχει κάποια "σχέση", τότε είναι τρεις φορές την εβδομάδα. Σε μια άλλη έρευνα με πάνω από 20.000 ζευγάρια, το 26% δηλώνει πως έχει σεξ μια φορά την εβδομάδα, ενώ η πλειοψηφία το κάνει 1 ή 2 φορές τον μήνα.

 2. Ερώτηση: Μπορεί να υπάρξει σχέση χωρίς καθόλου σεξ;

  Απάντηση: Μια σχέση μπορεί να υφίσταται χωρίς σεξ, αν και τα αποτελέσματα μελετών είναι σαφή. Το 80% θεωρεί απαραίτητο το σεξ για μια σοβαρή σχέση αγάπης. Οι απόψεις για τη συχνότητα διίστανται, με 65% των γυναικών και 70% των αντρών προτιμώντας αρκετές φορές την εβδομάδα. Το 71% θεωρεί μη σοβαρή σχέση χωρίς σεξ. Ωστόσο, το 28% των αντρών μπορεί να συμφωνήσει, εάν έχει άλλες σεξουαλικές εμπειρίες, σε αντίθεση με το 12% των γυναικών. Η διαφορά στις σεξουαλικές ανάγκες δημιουργεί προβλήματα, χαρακτηρίζοντας τη "σχέση χωρίς σεξ". Ο ορισμός δεν εξαρτάται από τη συχνότητα, αλλά από τον αντίκτυπο των διαφορών στη σχέση.

 3. Ερώτηση: Είναι απαραίτητη η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας στους άνδρες;

  Απάντηση: Ναι, ειδικά αν η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία προκαλεί αγχώδη καταστάσεις. Επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων ψυχοθεραπευτών και γιατρών, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των υποκείμενων προβλημάτων και να παρέχουν κατάλληλη καθοδήγηση και θεραπεία. Η συνεργασία με επαγγελματίες υγείας μπορεί να οδηγήσει σε προσαρμοσμένο πλάνο θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων ιατρικών παρεμβάσεων ή ψυχοθεραπευτικών συνεδριών. Η ανοικτή επικοινωνία και η αντιμετώπιση του θέματος με επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου και να βελτιώσει την ποιότητα της σχέσης του.

 4. Ερώτηση: Ποια είναι τα πρώτα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ενα ζευγάρι για να αντιμετωπίσει την χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στην σχέση τους;

  Απάντηση: Η ανοικτή επικοινωνία, η κατανόηση των αναγκών του άλλου, και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας εάν είναι απαραίτητο είναι κρίσιμα βήματα. Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού και μη κριτικού περιβάλλοντος προάγει την επικοινωνία και ενισχύει συνολικά τη σχέση.

 5. Ερώτηση: Πόσες φορές μπορεί να "τελειώσει" ένας άνδρας σε μια ημέρα;

  Απάντηση: Οι σεξουαλικές προτιμήσεις διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένος αριθμός που να ισχύει για όλους. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες και ρυθμούς. Το σημαντικότερο είναι η επικοινωνία και η κατανόηση με τον σύντροφο για να βρείτε τι σας ικανοποιεί και να είστε ικανοποιημένοι και οι δύο

 6. Ερώτηση: Γιατί δεν του "σηκώνεται" μαζί μου;

  Απάντηση: Οι λόγοι για τους οποίους κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει είναι πολλοί και συνήθως δεν έχουν να κάνουν με τον εταίρο. Είναι σημαντικό να μιλήσετε μαζί του, να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, και να αναζητήσετε κοινά λύσεις. Ο επαγγελματικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει επίσης σε αυτήν τη διαδικασία, αν κριθεί απαραίτητο

 7. Ερώτηση: Γιατί όταν πάει να "μπει" μέσα μου ο συντροφός μου του πέφτει η στύση;

  Απάντηση: Είναι δύσκολο να δίνουμε ακριβείς απαντήσεις σε τέτοια θέματα, καθώς κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά. Είναι σημαντικό να έχουμε ανοικτή επικοινωνία για να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Μπορεί να συζητήσουμε αν υπάρχουν προτιμήσεις, ανάγκες ή ανησυχίες που είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη για να βελτιώσουμε την εμπειρία μας.

avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού