Οστεοαρθρίτιδα: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμφανίζεται όταν ο προστατευτικός χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Αν και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να βλάψει οποιαδήποτε άρθρωση, η διαταραχή επηρεάζει συχνότερα τις αρθρώσεις στα χέρια, τα γόνατα, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη.Ποιους επηρεάζει η οστεοαρθρίτιδα
Περίπου το 80% των ενηλίκων, ηλικίας 55 ετών και άνω, έχουν ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας σε ακτινογραφία. Από αυτούς, εκτιμάται ότι το 60% εμφανίζει συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν αυξημένη συχνότητα οστεοαρθρίτιδας του γόνατος σε σύγκριση με τους άνδρες.Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αναπτύσσονται αργά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Συχνά περιλαμβάνουν:- Πόνος. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις μπορεί να πονέσουν κατά τη διάρκεια ή μετά την κίνηση.
- Δυσκαμψία. Η δυσκαμψία της άρθρωσης μπορεί να είναι πιο αισθητή αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα ή μετά από αδράνεια.
- Ευαισθησία. Μπορεί να αισθάνεστε ευαίσθητη την άρθρωση σας όταν ασκείτε ελαφριά πίεση πάνω ή κοντά της.
- Απώλεια ευελιξίας. Ενδέχεται να μην μπορείτε να μετακινήσετε την άρθρωση σε όλο το εύρος κίνησης.
- Αίσθηση τριψίματος. Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση τριψίματος όταν χρησιμοποιείτε την άρθρωση και μπορεί να ακούσετε τρίξιμο.
- Πρήξιμο. Αυτό μπορεί να προκαλείται από φλεγμονή των μαλακών ιστών γύρω από την άρθρωση.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν:- Ηλικία. Ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία.
- Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.
- Παχυσαρκία. Το αυξημένο σωματικό βάρος συμβάλλει στην οστεοαρθρίτιδα με διάφορους τρόπους. Το αυξημένο βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις, όπως τα ισχία και τα γόνατά σας. Επίσης, ο λιπώδης ιστός παράγει πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβή φλεγμονή μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις.
- Τραυματισμοί στις αρθρώσεις. Τραυματισμοί, όπως αυτοί που συμβαίνουν σε αθλήματα ή ατυχήματα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Ακόμη και τραυματισμοί που συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια και φαινομενικά επουλώθηκαν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.
- Επαναλαμβανόμενη πίεση στην άρθρωση. Εάν η δουλειά σας ή ένα άθλημα που παίζετε ασκεί επαναλαμβανόμενη πίεση σε μια άρθρωση, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.
- Κληρονομικότητα. Όπως συμβαίνει σε πολλές νόσους, μερικοί άνθρωποι κληρονομούν την τάση να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.
Πως αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα
Δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα. Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα συνήθως αντιμετωπίζονται καλά με συνδυασμό φαρμακολογικών και μη φαρμακολογικών θεραπειών. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και να καθυστερήσετε την περαιτέρω εξέλιξη.- Απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
- Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις της άρθρωσης.
- Υγιεινή διατροφή, διαχείριση του διαβήτη και της χοληστερόλης.
- Τακτική άσκηση.
- Υποστηρικτικός εξοπλισμός όπως τιράντες,ορθωτικά πέλματα, ένθετα παπουτσιών, μπαστούνι ή περιπατητής.
- Φάρμακα: Οι μορφές φαρμακευτικής θεραπείας περιλαμβάνουν τοπική, από του στόματος (από το στόμα) και ενέσεις (ενέσεις). Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με την καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, για τον τύπο της οστεοαρθρίτιδας που έχετε παρουσιάσει.
- Χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί επιλογή για σοβαρές περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας.
Προτεινόμενα άρθρα