Αρχική icon_arrow 295 blog icon_arrow Κεφάλαιο Κυτταρίτιδα: Τα διατροφικά tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να την εξαφανίσεις
article_headermedia
author_icon
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 09 Φεβ 2018
icon_time 2' ανάγνωση

Κεφάλαιο Κυτταρίτιδα: Τα διατροφικά tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να την εξαφανίσεις

Όσα πρέπει να κάνεις για να την ξεφορτωθείς οριστικά.

Από την Κλειώ Δημητριάδου

Oρισμός 1: H αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι, στις γάμπες και στα μπράτσα.

Oρισμός 2: H εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στη στιβάδα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν.

Που οφείλεται η εμφάνιση της κυτταρίτιδας: στην καθιστική ζωή, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, στην κληρονομικότητα, σε διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, σε κάποιες ορμονικές διαταραχές, στην ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, στο κάπνισμα, σε συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, σε δυσκοιλιότητα και άλλα.

Οι στόχοι για τη μείωση της κυτταρίτιδας θα πρέπει να είναι: να βελτιώσεις τη διατροφή σου, να αποκτήσεις ένα φυσιολογικό βάρος, να αυξήσεις τη φυσική σου δρασηριότητα,  να περιορίσεις το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα στοιχεία που την καταπολεμούν την κυτταρίτιδα είναι: οι βιταμίνες Α, Ε και C, το σελήνιο, τα ω-3 λιπαρά οξέα, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ. Όλα αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση του σώματος και στην εμφάνιση της επιδερμίδας. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν και οι φυτικές ίνες οι οποίες διορθώνουν τη δυσκοιλιότητα, με αποτέλεσμα την καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού. Με βάση αυτές τις αρχές χρειάζεσαι άφθονα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με «καλά» λιπαρά.

  • βιταμίνη Α (καρότο, κολοκύθα, γαλακτοκομικά, συκώτι)
  • βιταμίνη Ε (δημητριακά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο)
  • βιταμίνη C (εσπεριδοειδή)
  • σελήνιο (καρύδια Βραζιλίας, ψάρι, κρέας)
  • ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί)
  • ασβέστιο (γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
  • φυλλικό οξύ (όσπρια, εντόσθια, χυμός πορτοκαλιού)

Eπιπλέον tips:

- Nερό! Πιες τουλάχιστον 8 ποτήρια σε ημερήσια βάση

- Περιόρισε όσο γίνεται το αλάτι, γιατί προκαλεί κατακράτηση υγρών και εντείνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

- Φτιάξε το θαυματουργό «ματζούνι»: πράσινο τσάι + λουίζα + ταραξάκο + χαμομήλι και πίνε 2 φλιτζάνια καθημερινά. Το συγκεκριμένο μίγμα είναι αποτελεσματικό χάρη στη διουρητική του δράση και τα φλαβονοειδή που περιέχει.

- Προσπάθησε να ενισχύσεις τη διατροφή σου με άπαχη πρωτεΐνη η οποία θα αυξήσει το μυϊκό ιστό σου και θα βελτιώσει τη σύσταση του σώματός σου.

- Περιόρισε το αλάτι το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών.

- Προσπάθησε να τρως τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το κάλιο διώχνει το νάτριο από τον οργανισμό, οπότε και τα υγρά του σώματος.

- Μείωσε την πρόσληψη λιπαρών τροφών και γλυκών, τα οποία είναι η αχίλλειος πτέρνα των μεσογειακών γυναικών και συσσωρεύουν το λίπος στα επίμαχα σημεία.

Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc (Χαροκόπειο πανεπιστήμιο) 

avatar of pharmacy295@gmail.com
Συντακτική Ομάδα Pharmacy295 Η Συντακτική Ομάδα του 295 blog αποτελείται από 5 άτομα και είναι αφοσιωμένη στην παροχή χρήσιμων και εξειδικευμένων πληροφοριών στους τομείς της υγείας, ομορφιάς και της οικογένειας. Με πάθος για την πληροφόρηση, καθημερινά αναζητά έγκυρες πηγές προκειμένου να παρέχει επίκαιρες συμβουλές & tips στους αναγνώστες της.

Προτεινόμενα άρθρα

Μόνο στο Pharmacy295
Το #1 φαρμακείο της δεκαετίας
Έλα στην παρέα του Pharmacy295
Προσφορές • Δώρα • Διαγωνισμοί • Vip Events • Εκπτωτικά Κουπόνια

powered by cloudon on shopster.gr engine
🛠20220530.124826

Διάλεξε το δώρο σου

Προβολή καλαθιού