Η διατροφή μας και οι τροφές που επιλέγουμε καθημερινά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα
μαλλιά μας. Συγκεκριμένα, η τρίχα μας για να αναπτυχθεί και να παραμένει υγιής χρειάζεται
μεγάλη ποσότητα βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Από που παίρνουμε βιταμίνες; Μα φυσικά από το φαγητό μας.
Δείτε παρακάτω τις τροφές που μας χαρίζουν λαμπερά, δυνατά και υγιή μαλλιά:
1.
Σολομός: Η απόλυτη αυτή τροφή είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, σίδηρο και Β12. Είναι πλούσιος σε πρωτείνη και βοηθάει στην καλή ανάπτυξη του οργανισμού. Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία και θαμπή όψη στα μαλλιά σας.
2.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: To σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι, είναι μερικά από τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη δημιουργία σμήγματος. Η ελαιώδης αυτή ουσία, που εκκρίνεται από τα θυλάκια της τρίχας, είναι το φυσικό μαλακτικό μαλλιών που το ίδιο το σώμα μας παράγει. Επιπροσθέτως είναι πλούσια σε κάλιο και σίδηρο
3.
Όσπρια: Τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές, θα πρέπει να βρίσκονται σε εβδομαδιαία βάση στο μενού σας. Όχι μόνο παρέχουν άφθονη ποσότητα πρωτεΐνης για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών, αλλά είναι και πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Η χρόνια έλλειψη βιοτίνης μπορεί να καταστήσει τα μαλλιά πιο εύθραυστα.
4.
Ξηροί καρποί: Τα καρύδια περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών σας. Επίσης, καταπληκτική πηγή ψευδαργύρου, είναι τα κάσιους, τα πεκάν και τα αμύγδαλα. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών, οπότε καλό θα ήταν να τους προτιμάτε για σνακ.
5.
Στρείδια: Τα στρείδια μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά εξαιτίας της φήμης τους ως αφροδισιακό, αλλά επιδρούν εξίσου αποτελεσματικά και στα μαλλιά σου. Πως; Μέσω του ψευδάργυρου που περιέχουν, ο οποίος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τρίχας.
6.
Μπανάνες, μπίρα, βρώμη, σταφίδες: Αυτές οι διαφορετικές μεταξύ τους τροφές έχουν ένα σημαντικό κοινό: το οξείδιο του πυριτίου, το οποίο φαίνεται να βελτιώνει το πάχος της τρίχας, έτσι ώστε αυτή να μην είναι πολύ λεπτή και αδύναμη. Έτσι, καταναλώνοντάς τες δίνετε περισσότερες πιθανότητες στα μαλλιά σας να γίνουν πιο γερά και με όμορφη όψη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή: παρ’ όλο που η μπίρα περιέχει καλές δόσεις οξειδίου του πυριτίου, μην το θεωρήσετε σαν δικαιολογία για να την καταναλώνετε χωρίς μέτρο. Παραμείνετε στη μία την ημέρα οι γυναίκες και στις δύο οι άντρες.
7.
Φυτικά έλαια: Κανείς δεν επιθυμεί να έχει ξηρά και θαμπά μαλλιά, αλλά αν η διατροφή σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε (καλά) λιπαρά, είναι πολύ πιθανό τα μαλλιά σας να αποκτήσουν αυτή τη μορφή. Υγιεινά έλαια, όμως, με πρώτο και καλύτερο το ελαιόλαδο, μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να θρέψει τα μαλλιά όταν έρθει και σε άμεση επαφή με αυτά.
8.
Αβγά: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β που προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών και προπάντων συμβάλλει στην υγεία του δέρματος του κρανίου. Έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ευαίσθητα μαλλιά, που φθείρονται εύκολα και φαίνονται άρρωστα και αποδυναμωμένα. Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη είναι τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, ο σολομός, το τυρί με χαμηλά λιπαρά, τα αβοκάντο και τα σιτηρά.
Βρείτε όσα χρειάζεστε για την περιποίηση των μαλλιών σας εδώ.