Τι είναι το κράνμπερι;
Το
κράνμπερι είναι μικρό, στρογγυλό,
φρούτο με πορφυρένιο χρώμα και ελαφρώς όξινη γεύση. Φυτρώνει πάνω σε έναν αειθαλή θάμνο, που δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα και ανήκει στο γένος Vaccinium . Φύεται κυρίως στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον νότιο Καναδά και μπορεί να αναπτυχθεί και να επιβιώσει μόνο με έναν πολύ ειδικό συνδυασμό παραγόντων, που περιλαμβάνει αρκετά υγρό κλίμα.
Η ιστορία του
Τα τελευταία χρόνια το
κράνμπερι έχει γίνει πολύ δημοφιλές, καθώς κατατάσσεται στα πιο γνωστά
superfoods, ωστόσο η τεράστια διατροφική του αξία, είχε αναγνωριστεί αρκετούς αιώνες πριν. Συγκεκριμένα οι Ινδιάνοι ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν την θρεπτική και θεραπευτική του αξία, χρησιμοποιώντας το κατά κόρον στις πληγές τους. Ομοίως τον 17
ο αιώνα αναφέρεται ότι ο πολύτιμος αυτός καρπός, χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως σε παθήσεις του στομάχου, σε ασθένειες του ήπατος και σε αιματολογικές διαταραχές. Μάλιστα τον ίδιο αιώνα οι ναυτικοί συνήθιζαν να προμηθεύονται
κράνμπερις στα μεγάλα τους ταξίδια, προκειμένου να προστατευτούν από το σκορβούτο (προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C).
Διατροφικά οφέλη
Το
κράνμπερι αποτελεί διατροφικό θησαυρό, καθώς είναι πλούσιο σε
θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών C, Κ και Ε, μαγγανίου και φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων . Περιέχει συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπαίτιες για φλεγμονές και αυξάνουν το ρίσκο για χρόνιες παθήσεις. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ουσίες που καταπολεμούν δραστικά τα ανεπιθύμητα βακτήρια και τις φλεγμονές. Επιπρόσθετα το υψηλό του περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά, το καθιστά από τα πιο δραστικά τρόφιμα σε αντιοξειδωτική ισχύ ανάμεσα σε όλα τα φρούτα και λαχανικά.
Ευεργετικές ιδιότητες
Λόγω της τεράστιας διατροφικής του αξία το
κράνμπερι, έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, ορισμένα από αυτά είναι:
- Προστατεύει από ουρολοίμωξη
Λόγω του υψηλού επίπεδου αντιοξειδωτικών προανθοκυανιδινών το
κράνμπερι βοηθά στην πρόληψη ορισμένων βακτηρίων να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στην πρόληψη της μόλυνσης.
- Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Καταπολεμά τη φθορά των δοντιών
Οι προανθοκυανιδίνες που εμπεριέχονται στο
κράνμπερι αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια και στα ούλα, συμβάλλοντας στην καλή στοματική υγιεινή. Επιπρόσθετα μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια και ευθύνεται για την περιοδοντίτιδα.
- Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από ιώσεις.
Πως να το καταναλώσετε
Προτιμήστε το φρέσκο φρούτο και όχι τα αποξηραμένα
κράνμπερις , καθώς ο ομώς καρπός περιέχει όλη τη διατροφική του αξία. Μπορείτε να το προσθέσετε στο πρωινό σας (μέσα σε βρώμη ή δημητριακά) ή να το αναμίξετε σε smoothie. Διατηρείτε στην κατάψυξη με ασφάλεια έως και 4 εβδομάδες. Επιπρόσθετα μπορείτε να βρείτε
κράνμπερι συμπληρώματα διατροφής, και να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα
θρεπτικά συστατικά του.