
Και έχουμε τη λύση αν σε τρομάζει η μυρωδιά του. Σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε πλεξούδες σκόρδων, στα πιο παραδοσιακά σπίτια, ενώ όλοι έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του παππού ή της γιαγιάς που τρώει την σκελίδα σκόρδου ωμή – και την άσχημη μυρωδιά που δεν φεύγει με τίποτα κατόπιν. Αν απορούσες γιατί … Continue reading “Σκόρδο: Το superfood που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου”
Και έχουμε τη λύση αν σε τρομάζει η μυρωδιά του.
Σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε πλεξούδες σκόρδων, στα πιο παραδοσιακά σπίτια, ενώ όλοι έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του παππού ή της γιαγιάς που τρώει την σκελίδα σκόρδου ωμή – και την άσχημη μυρωδιά που δεν φεύγει με τίποτα κατόπιν. Αν απορούσες γιατί το έκαναν αυτό θα σου εξηγήσουμε αμέσως.
Το σκόρδο είναι θρυλικό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουν βρεθεί στοιχεία ότι το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι χρησιμοποιήθηκαν στη διατροφή, σε θρησκευτικές τελετές και στην ιατρική στην αρχαία Σουμερία (4000 π.Χ.) ακόμα στους τάφους της αρχαίας Αιγύπτου (3200 π.Χ.). Στο παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη και στα ερείπια της Πομπηίας (100 μ.Χ.) απεικονίζονται βολβοί σκόρδου. Σε σανσκριτικές καταγραφές, έχει βρεθεί ότι χρησιμοποιόταν τουλάχιστον από το 3000 π.Χ., ενώ οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον για 3000 χρόνια. Ο αιγυπτιακός ιατρικός πάπυρος The Codex Ebers, οπού χρονολογείται κοντά στο 1500 π.Χ., αναφέρει 24 συνταγές για πονοκέφαλους, πονόλαιμο και σωματική αδυναμία!
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο διάσημα & ιστορικά superfoods πολύ πριν δημιουργηθεί καν ο όρος. Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.
Τα ωφέλη της κατανάλωσης του σκόρδου:
- Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης
- Συμβάλλει στη διατήρηση χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα
- Παραδοσιακή χρήση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία από το οξειδωτικό stress
- Συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού
Αν η ιδέα του να καταναλώσεις σκόρδο, εξαιτίας της δυσάρεστης μυρωδιάς του, σε σταματούσε έως τώρα, υπάρχει μία λύση που σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα:
SUPERFOODS – ΑΟΣΜΟ ΣΚΟΡΔΟ EUBIAS
Φυσικό εκχύλισμα Σκόρδου παραγόμενο με ειδική επεξεργασία εκχύλισης κατά την οποία διατηρούνται τα σημαντικά συστατικά, χωρίς τη δυσάρεστη οσμή. Είναι φυτό με παραδοσιακή χρήση για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο καρδιαγγειακό συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του.
{Με στοιχεία από το Wikipedia & superfoods}