icon-search back-icon
Αναζήτηση...
Αναζήτηση...
Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις & πως αντιμετωπίζονται

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα σας, οι οποίες αφορούν τόσο τα επίπεδα ορμονών όσο και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια έγκυος να είναι πιο «ευάλωτη» σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κύησης. Ποιες είναι αυτές οι λοιμώξεις και τι μπορεί να κάνει μια έγκυος για … Continue reading “Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις & πως αντιμετωπίζονται”

July 18, 2022
13


Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις & πως αντιμετωπίζονται

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα σας, οι οποίες αφορούν τόσο τα επίπεδα ορμονών όσο και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια έγκυος να είναι πιο «ευάλωτη» σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ποιες είναι αυτές οι λοιμώξεις και τι μπορεί να κάνει μια έγκυος για να «προστατευτεί»;

Ουρολοιμώξεις

Περίπου 1 στις 25 γυναίκες θα υποφέρει από ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη.
Μάλιστα μπορεί να είναι συμπτωματικές ή ασυμπτωματικές. Δηλαδή ενδέχεται μία έγκυος να έχει ουρολοίμωξη αλλά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συχνουρία. Η συχνοουρία δυστυχώς είναι πολύ συχνό στην εγκυμοσύνη και γι’ αυτό δεν είναι αξιόπιστο για τη διάγνωση.

Ο κύριος λόγος που η ουρολοίμωξη είναι πολύ συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη, αφορά  την πίεση που ασκεί το έμβρυο στο ουροποιητικό σύστημα και κάποιες φορές, προκαλεί απόφραξη και στάση των ούρων.
Συστήνεται η προληπτική εξέταση ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ουρολοίμωξης.

Κολπίτιδες – Μυκητιάσεις

Η Candida Albicans είναι μια συνηθισμένη μυκητιασική κολπίτιδα, η οποία θα συμβεί στο 32% των εγκύων. Δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα και χρειάζεται θεραπεία μόνο όταν η έγκυος νιώσει έντονο κνησμό, καύσο ή ευαισθησία στα γεννητικά όργανα. Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος θα σας συστήσει τοπική φαρμακευτική θεραπεία με κολπικά υπόθετα κι αλοιφές.

Αιμολυτικός Streptococcus Group-B (GBS)

Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται φυσιολογικά στον κόλπο στο 15%-20% των εγκύων γυναικών, χωρίς να δημιουργεί όμως κάποια συμπτώματα. Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα, σε μικρό αριθμό γυναικών, να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού και να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση. Γι’ αυτό, κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, θα πρέπει πάντα να ελέγχεται η ύπαρξή του στον κόλπο της γυναίκας. Ως τρόπος αντιμετώπισης είναι η θεραπεία με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού ή και πριν.

Τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από ένα παράσιτο, το τοξόπλασμα, (Toxoplasma Gondii) που ζει στο έδαφος. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης της τοξοπλάσμωσης είναι με την κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά ψημένο ή είναι ωμό. Όπως επίσης, η κατανάλωση λαχανικών που δεν είναι καλά πλυμένα και των οποίων το χώμα έχει μολυνθεί από  κύστες τοξοπλάσμωσης.

Ένας ακόμα σημαντικός τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή με κόπρανα από μολυσμένες γάτες, ιδιαίτερα εάν δεν ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι.
Περίπου 30%-40% των γυναικών με τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη μεταδίδει τη λοίμωξη στο έμβρυο. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ η πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο στο 1ο τρίμηνο είναι περίπου 15%.
Προληπτικά μέτρα για την έγκυο είναι το καλά μαγειρεμένο κρέας, το καλό πλύσιμο των χεριών, το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, καθώς και των μαγειρικών σκευών.

Κυτταρομεγαλοϊός (CMV)

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ιός της οικογένειας του έρπητα με σχετικά εύκολο τρόπο διάδοσης, αλλά μικρή νοσηρότητα ή εκδήλωση συμπτωμάτων.
Ο CMV συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Στην περίπτωση που αυτά εκδηλωθούν, τότε μοιάζουν με αυτά της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, όπως είναι ο υψηλός πυρετός, η φαρυγγίτιδα και η πολυαρθρίτιδα.

Η καλή υγιεινή και το συχνό πλύσιμο των χεριών κρίνονται απαραίτητα μέτρα για την προστασία από CMV. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν περιβάλλεστε από μικρά παιδιά και διανύετε το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ερυθρά & Ανεμοβλογιά

Είναι εξανθηματικά νοσήματα τα οποία αντιμετωπίζονται 100% αν έχουν γίνει τα αντίστοιχα εμβόλια.

Ερυθρά: η συχνότητα των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της κύησης είναι 1 με 4 στις 10000 γεννήσεις.. Συνολικά, το 90% των γυναικών είναι ανοσοποιημένες κατά της ερυθράς, είτε γιατί είχαν νοσήσει στο παρελθόν, είτε γιατί είχαν κάνει το εμβόλιο.

Ανεμοβλογιά: Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν μόνο 1 έως 7 περιπτώσεις ανεμοβλογιάς στις 10.000 κυήσεις. Όμως αν αυτό συμβεί ενώ η γυναίκα είναι έγκυος, μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να επηρεάσει το μωράκι.

Πώς θα αποφύγετε μια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά μέτρα που πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αποφύγετε τις παραπάνω λοιμώξεις είναι:

  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα πριν την παρασκευή κάποιας τροφής.
  • Να αποφεύγετε να μοιράζεστε φαγητό ή μαχαιροπίρουνα με άλλους ανθρώπους.
  • Αποφύγετε την επαφή με περιττώματα γάτας.
  • Αποφύγετε να ταξιδέψετε σε χώρες όπου θα μπορούσατε να κολλήσετε σοβαρές λοιμώξεις.
  • Προστατευθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών με τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά προϊόντα.

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.

Στο Pharmacy295, θα βρεις όλα τα απαραίτητα προϊόντα για την περίοδο της εγκυμοσύνης.